Zachte kracht

3F4B0CC9-7D65-42FD-BDCE-8A00CBE742C4

'HET WORDT TIJD DAT JIJ JE GAAT UITSPREKEN!'

De vriendelijke jurist die het zo graag goed wilde doen

Afgelopen week volgde ik de training om workshops met Insights Discovery te mogen geven. Dat bracht me tien jaar terug in de tijd. In 2012 kreeg ik mijn eerste Insights Discovery profiel. Achteraf gezien was dat een bepalend moment in mijn leven en loopbaan, waarop ik dacht: ik wil dit anders!

Ik kreeg destijds mijn profiel tijdens een opleiding bij (toen nog) de NMa voor talentvolle medewerkers. Ik vond dat iedereen in die groep daar thuishoorde, behalve ikzelf. Toen ik de vragenlijst invulde, zat ik niet goed in mijn vel. Ik voelde me onzeker en twijfelde aan alles. Het profiel ging over groene en blauwe energie, iemand die bescheiden op de achtergrond is. Een gestructureerde regelaar die zorgt dat alles piekfijn in orde is voor anderen: netjes, ordelijk en verdraagzaam. Ik herinner me dat ik veel vraagtekens had bij dat rapport. Ik voelde me namelijk anders. Maar ik snapte ook dat dit wel was wat ik liet zien, omdat ik het zo graag goed wilde doen. De vriendelijke jurist die haar zaakjes op orde heeft. 

Eyeopener

De trainer van die opleiding zei tegen me: “Jij voelt zoveel aan in deze groep. Het wordt tijd dat jij je daarover gaat uitspreken. Daar help je iedereen verder mee, want de anderen hebben dat namelijk helemaal niet door.” Oef, zo had ik het nog nooit bekeken! Dat uitspreken wilde ik wel, maar ik durfde het niet. Ik had ook geen idee hoe!

Op dat moment besloot ik dat het tijd was voor verandering. Dat was het begin van een lange reis in persoonlijke ontwikkeling. Ik vond een coach, die me liet inzien dat niet alles perfect hoefde. Ik volgde kleur- en stijlopleidingen om mijn creativiteit de ruimte te geven. In verschillende coachopleidingen leerde ik om uit te spreken wat ik voelde en het daarmee ook voor anderen makkelijker te maken om zich te uiten. Dat wat ik eerder altijd als slecht en soft aan mezelf had gezien, kon ik steeds meer gaan inzetten. Ik noemde het: mijn zachte kracht. 

Hoe het nu is

De training van afgelopen week betekende ook weer een nieuw profiel. Ik ben opgeschoven naar een voorkeur voor geel en groen. Dit profiel gaat over de teamspeler die rustig en overtuigend is. Helder, welbespraakt en grondig, met een talent om anderen te inspireren en aan te moedigen. Het is voor mij de bevestiging dat ik (van mezelf) eindelijk mezelf mag zijn in mijn werk. 

Uit je keurslijf!

Heb jij ook zo’n duidelijk moment waarop je besloot dat je het anders wilde gaan doen? En wat heb je toen gedaan? Ik lees het graag in de comments! 

Misschien herken jij nu wel het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn op je werk of daarbuiten. Altijd een onbestemd onzeker gevoel, omdat je het zo graag goed wilt doen? Dan is mijn coachtraject Schaamteloos zelfverzekerd misschien iets voor jou. Je leest er hier meer over. Stuur me een berichtje als je wilt kennismaken!   

PS In mijn coachtraject gebruik ik geen Insights Discovery, maar wel veel andere kleuren om jou te helpen onderzoeken hoe je vol zelfvertrouwen jezelf kunt zijn. 

Laat een reactie achter