Wat is jouw wijsheid?

Die vraag stelde iemand mij pas. Ik moest daar echt even over nadenken. Het ging niet over de kennis die ik heb. De opleidingen die ik heb gevolgd kan ik zo oplepelen. Net als veel dingen die ik heb geleerd tijdens mijn rechtenstudie in Maastricht, de opleiding tot image consultant, de trainingen visagie en mijn yoga-opleiding. Alleen het Frans van de Sorbonne is helaas wat weggezakt…

Nee, de vraag ging echt over wijsheid.

Wat zijn de levenslessen die ik heb geleerd en die ik ook aan anderen zou willen meegeven? Na een tijdje diep nadenken wist ik het. Voor mij is mijn belangrijkste wijsheid dat ik weet dat ik goed ben zoals ik ben. Daarom kan ik altijd mezelf zijn.

Jarenlang heb ik me op mijn werk het vreemde eendje in de bijt gevoeld. Ik had vaak het gevoel dat ik op een dag wel door de mand zou vallen. Niet zo gek als je bedenkt dat ik als jurist in een omgeving werk waar de inhoud voorop staat. Ik kende niet, zoals veel van mijn collega’s, de laatste jurisprudentie uit mijn hoofd. Ik ben niet zo goed in urenlang dingen tot op de bodem uitzoeken.  Een lange inhoudelijke discussie is ook al niet iets waar ik blij van word.

Ik hoorde vaak dat ik zulke verfrissende ideeën heb.

Collega’s zeiden dat ze het fijn vinden dat ik voor rust en overzicht zorg. En dat ik de verbinding tussen mensen maak. Ik wist eerst niet zo goed wat ze daar mee bedoelden. Dat gebeurt vaker met de dingen die je moeiteloos doet… Inmiddels weet ik veel beter dat dit inderdaad de dingen zijn waar ik goed in ben.  Ik heb dat geaccepteerd en dat geeft rust.

Daarmee heb ik voor mezelf de ruimte gecreëerd om ook op mijn werk mezelf te zijn: creatief, vol ideeën. Met gevoel voor mensen en sfeer, ambitieus en altijd op zoek naar een oplossing, ook al is die soms buiten de lijntjes.

Dat helpt bij een imago-advies

Ook in mijn kleding ben ik mijzelf op mijn werk: verzorgd, kleurrijk en met oog voor detail. Juist omdat ik zelf lang met die vraag heb geworsteld, kan ik jou houvast geven als je je afvraagt waar je goed in bent. Ik kan je leren hoe jij je bijzondere persoonlijkheid aan de buitenwereld kunt laten zien. Want ook voor jou geldt: je bent goed zoals je bent! Ook jij hebt bijzondere kwaliteiten waarvan je je misschien niet altijd bewust bent.

Vind jouw eigen unieke stijl!Je mag dat ook laten zien met een kledingstijl die bij jou past. Dat kan heel goed op zo’n manier dat je wel tussen je collega’s past, maar er toch nèt iets anders uitziet. Een beetje kleur, een bijzonder sieraad of misschien opvallende schoenen: er kan heel veel als het bij jou past. Laat maar zien hoe bijzonder jij bent!

Misschien inspireert deze tekst jou om na te denken over jouw wijsheid. Mooi als je die hieronder met me wilt delen!

PS In mijn e-book deel ik tips om er elke dag professioneel uit te zien en tegelijk een professionele twist toe te voegen aan je uiterlijk. Je kunt het hier downloaden.

 

Laat een reactie achter