“You’re beautiful” “I know it!”

“You’re beautiful”  “I know” 

 

Ik was pas met mijn moeder en zus in een gezellig restaurantje voor een High Wine. Na een tijdje kwam er een grote groep toeristen binnen. Ze liepen langs ons tafeltje, knikten goedkeurend en riepen om de beurt: “Very beautiful!” Wij keken elkaar vragend aan. Ging dit over ons? Net op tijd dacht ik terug aan de Barbie-film. Laat ik dat compliment nu maar eens net als Stereotype Barbie als een cadeautje in ontvangst nemen: “Thank you!”

 

Complimenten aannemen vond ik nooit makkelijk 

Dat is niet altijd zo makkelijk voor me geweest. Als ik een compliment kreeg, bedacht ik altijd wel iets om er tegenin te brengen. Als iemand zei dat ik een mooie oplossing voor een probleem had verzonnen, dacht ik dat het toeval was. Een gelukstreffer, kon iedereen gebeuren. Als ik een ingewikkeld project tot een goed einde had gebracht, wuifde ik de complimenten van de opdrachtgever weg: ach, dat kwam omdat ik een goed team had. En toen ik lang geleden in mijn voetbalteam de verkiezing voor ‘mooiste benen’ won, wist ik zeker dat het een grap was. Echt iederéén had mooiere benen dan ik!

 

‘Als ze me maar geen opschepper vinden!’ 

Grote kans dat jij het ook moeilijk vindt. “Mooie blouse!” “Oh ja, uitverkoopje van de H&M. Heb ik al tien jaar.” Je hoort het jezelf vast zeggen… Stiekem zou je best willen reageren als Barbie. Maar je bent bang dat ze je dan een opschepper vinden. Arrogant en zelfvoldaan. Als je het zelf niet gelooft, is het ook heel moeilijk om zo te reageren. Ik weet er alles van. Toch lukt het mij nu om te genieten van de aandacht en complimenten.

 

Ik haalde mezelf naar beneden

Dankzij een coach kwam ik er lang geleden achter dat ik altijd heel erg onaardig was tegen mezelf. Niks was goed genoeg. Ik haalde mezelf naar beneden en ik kon alleen mijn eigen minpunten zien. Zo durfde ik lang geen rokjes te dragen, omdat ik mijn benen te dik vond. Ik twijfelde bij elke nieuwe opdracht op mijn werk, omdat er vast iemand was die geschikter was dan ik. Die coach liet me focussen op wat ik wél goed kon. Voortaan noteerde ik complimenten, als reminder voor mezelf. Nog steeds trouwens. Elke keer voeg ik weer iets toe aan mijn lijstje met ‘pluspunten’. Het is een lange lijst inmiddels!

 

Nu denk ik positief over mezelf

Ik kwam erachter dat ik veel meer kan dan ik altijd dacht. Kun jij ook, als je positief over jezelf bent. Dat is iets anders dan opscheppen!

Het is vol zelfvertrouwen laten zien wat je in huis hebt, zonder je in te houden of je klein te maken. Inmiddels pas ik het toe op alles. Niet alleen in mijn werk, maar ook op mijn uiterlijk, mijn lichaam en mijn gevoel. Ik durf veel meer en ik doe het met overtuiging, of het nu gaat om me uitspreken, me te laten zien of fysieke uitdagingen. Een compliment vind ik nu leuk om te horen. Soms is het een bevestiging van wat ik zelf al wist. Soms brengt het een verrassend nieuw inzicht.

 

Zichtbaar Zelfverzekerd

Afgelopen jaren richtte ik me in mijn praktijk op kleur- en stijladviezen. Ik sprak tientallen vrouwen die ook vaak negatief over zichzelf dachten. Ze vonden zichzelf te dik, te dun, te bleek of te saai. Met kleur bracht ik hun al meer zelfvertrouwen en mijn adviezen hielpen hen om zich meer te laten zien. Toch voelde ik aan alles dat het niet genoeg was: als je het niet voelt, kun je het niet laten zien. Daarom werk ik nu in mijn coachtraject en workshops eerst aan die positieve overtuiging, met behulp van kleur. Daarna gaat het pas over je uiterlijk. Eerst het zelfvertrouwen voelen, dan het laten zien!

 

Zou jij ook graag positief over jezelf willen denken, jouw kwaliteiten vol zelfvertrouwen willen laten zien en complimenten als Barbie in ontvangst willen nemen? Op zaterdag 25 november van 14 - 16.30 uur geef ik weer de Workshop Zichtbaar Zelfverzekerd. De eerste stap naar een leven vol zelfvertrouwen (en kleur!). Je kunt hier meer lezen en je aanmelden: Workshop - Marlies O' (marliesofferman.nl)

Een mooi, kleurrijk stel 

Als ik nu terugkijk naar de foto van de High Wine, denk ik: die toeristen hadden het goed gezien. We waren een mooi, kleurrijk stel, mijn moeder, zus en ik. Kijk zelf maar!

 

high wine